-О, но аз не го крия. Тук става нещо странно.
-Тук ли?
Учуди се Анастасия и дори се огледа притеснено.
-В гората. Навътре в гората има древна пещера. Много е дълбока и крие страшни тайни...
-Но за какви тайни говориш?-директорката я погледна недоверчиво.
-Върколаци.
-Какво?
-Да...със сигурност. Момиче от академията пострада присблъсъка с тях само преди дни!
-Но...имаш впредвид...аз знам за случилото се разбира се, но до колкото разбрах това се е случило през деня...Не може да е било върколак...
-О беше! Аз бях там. Виждате ли и аз знам че те се преобразяват само по пълнолуние и само нощем...именно за това чета тази книга.
Лили подаде книгата на Анастасия. Корицата беше тъмнокафява, от истинска и напукана от времето кожа. На лицето й бяха издълбани странни древни знаци:
-Но от къде...?
-О, повярвайте ми, нужни бяха много жертви, за да се добера до това съкровище! Но си струваше! Вижте тук...
И Лили отвори на една страница, запълнена с толкова странични бележки, че беше трудно разчитаема. Бележките не бяха на Лили. Нейните бяха на отделни ленти забодени между пожълтелите страници. Това бяха бележки на странен език, който обаче и двете изглежда разбираха отлично.
-Това са забележките на ловците през годините. Ето тук...-тя посоче една определена бележка.-Казва се, че по-силните върколаци, тези които са били ухапани от чисти или близки родственици на чисти върколаци са способни да поддържат трансформацията си по времето на целия лунен цикъл и то не само през нощта.
-Но как разбра, че са повече от един?
-О, те винаги се струпват на глутници. Животински инстинкти. Също го пише тук...
-Но не можеш да разчиташ само на тази книга за всички свои изводи.
Анастасия я погледна объркано. Лили виждаше, че на директорката не й се искаше да признае, че е много вероятно в гората да се крие опасност.
-Разбирам, че звучи ужасяващо и трудно за вярване, но съм убедена, че там има нещо. Въпросът е дали ще го нападнем първи или ще го оставим да се развие, да опознае средата си и да се окажем плячка. А ние имаме какво да губим със сигурност...
-Но от къде знаеш толкова много...само от книгите ли...не мога...
-Родителите ми са ловци...Не истинските имам впредвид...-момичето запелтечи неразбираемо.Накрая каза.-Но въпросът не е в това сега...
Анастасия я погледна все още недоверчиво. Дали казваше истината? Дали казваше всичко? Директорката заговори....